POMORIE

Descriere/Localizare

Statiunea-oras Pomorie este situata in Districtul (Obstina) Pomorie, Regiunea Burgas, aflandu-se la circa 20 km de Burgas si aproximativ 18 km de statiunea Sunny Beach, in sud-estul litoralului Bulgar (este una dintre cele mai sudice statiuni). Pomorie se bucura de un cadru natural deosebit, fiind amplasat pe o peninsula stancoasa in Golful Burgas care intra in mare circa 5 km. Orasul este situat la nivelul marii si are o populatie de peste 14.600 locuitori.

Localizare: de la 42°33′ latitudine nordica, respectiv 27°39′ longitudine estica, pana la 42°55′ latitudine nordica, respectiv 27°65′ longitudine estica/ 42.55; 27.65).

Istoric

Este o localitate cu origini in Grecia Antica, inca din secolul IV existand bai de namol (extras lacul cu acelasi nume din apropiere) pentru tratarea reumatismului.

Conditii

Bazele de tratament din Pomorie asigura turisti pe tot parcursul anului. Unicitatea statiunii este data de apa lacului sarat cu proprietati curative (laguna ultrasarata, cea mai nordica din salba de lacuri a Burgasului), putand fi comparata, din acest punct de vedere, cu Eforie Nord si Techirghiol. Namolurile curative sunt extrase din lacul sarat Pomorie, asemanator cu cel de la Techirghiol (care are o flora unica in Europa, oferind namol sapropelic). Orasul este scaldat in razele soarelui si mangaiat de aerul salin al statiunii: care, pe de o parte, vine dinspre mare, iar pe de alta parte, dinspre lac. Datorita acestui tip de clima toamnele sunt foarte placute, avand temperatura medie de circa 20º C. Se fac tratamente ale afectiunilor musculare, ginecologice, post-traumatice, dermatologice, ale sistemului nervos periferic etc.

Plaja

Faleza din Pomorie prezinta un mal jos, nisipos, bogat in minerale feroase, complet descoperit in zona estica si vestica a statiunii si care se termina la baza Muntilor Balcani. Plaja are o lungime de aproximativ 4 km, fiind clasificata cu steag albastru – „blue flag”.

Cazare

Orasul-statiune Pomorie poate caza peste 60.000 persoane in hoteluri de toate categoriile si pensiuni. Vecinatatea cu Sunny Beach ofera mai multe posibilitati de recreere. Transportul este asigurat de curse regulate cu tractorase care parcurg litoralul dintre cele doua statiuni.

Atractii

Statiunea Pomorie este preferata pentru yachting, innot si pescuit. Va lasam sa descoperiti singuri bogata istorie a acestui oras, prin excursii organizate si oferite de administratorii hotelurilor.