OBZOR

Descriere

Statiunea Obzor (in bulgara Обзор) este situata la 65 km sud de Varna si 40 km nord de Nessebar, in Obstina Nessebar, Regiunea Burgas si are multiple avantaje pentru o statiune micuta de talia ei. Statiunea este marginita de padurile Muntilor Stara Planina si de albia raului Dvoynitsa. Este situata la nivelul marii si are o populatie de peste 2.000 de locuitori. Numele actual a fost adoptat in 1936, iar din 9 septembrie 1984 Obzor a devenit oras.

Plaja

Statiunea este amplasata intr-un golf cu nisip fin si o mare curata si linistita. Obzor dispune de o plaja foarte intinsa – circa 6 km (aceeasi lungime cu plaja Albenei, un pic mai mica decat cea de la Mamaia) si aerisita -, cu o latime intre 30-80 m.

Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

Statiunea s-a dezvoltat infloritor in ultimii ani, oferind numeroase oportunitati de agrement turistilor veniti cu prietenii sau celor in vacante cu familia. Exista nenumarate hoteluri confortabile si primitoare (in nordul statiunii exista 3 complexe hoteliere de 4 stele, situate foarte aproape de plaja), restaurante cu delicii culinare, spatii de joaca pentru copii si locuri destinate distractiei, pe timp de zi sau de noapte.

Recomandari

Obzor este o statiune recomandata pentru cei care cauta linistea, o atmosfera boema (gen 2 Mai din Romania) si o plaja excelenta. In afara serviciilor de calitate din hotelurile de 4 stele si a climatului foarte placut al statunii, va puteti bucura de intimitatea si linistea dorita. Nisipul fin al plajelor, marea limpede, intrarea lina in apa au facut din acest loc unul preferat de familiile cu copii mici.

Zona Obzorului este cunoscuta pentru calitatea vinului produs si restaurantele intime (intre care se remarca „Starata Kuscta” – Casa Veche) sau cele cu specific pescaresc. Se pot face excursii la site-ul arheologic din Byala, la punctul panoramic de la Capul Atanas, Capul Emine (farul si ruinele unei cetati medievale), la sanctuarul trac de langa fortareata Emona (Aemon – numele antic al muntilor Balcani).

Istoric

Localitatea s-a aflat pe rand sub dominatia unor imperii: grec, roman sau turc. Grecii au denumit statiunea Obzor fie cu numele de Heliopolis – Orasul Soarelui, fie cu numele de Naulochos/Tetranaulochos. Numele localitatii Obzor in latina este Naulochus/Tetranaulochus/Templum Iovis, iar in turca Gözeken.

Parcul statiunii dezvaluie etapa cu etapa indicii ale dominatiei grece si romane: coloane si statui antice, ruine ale unei cetati si ale unei fortarete.