NESSEBAR, BULGARIA

Descriere/Localizare

Nessebar (sau Nessebăr, Nessebyr, Nessebur, Несебър – in bulgara) este oraş si statiune turistica in regiunea Burgas, situat la circa 120 km sud de Balcic. Il veti gasi pe harta intre Varna (100 km) si Burgas (35 km), la 5 km sud de statiunea Sunny Beach si la nord de orasul-statiune Pomorie. Este amplasat pe o peninsula lunga de 850 m si lata de 350 m, in care se ajunge printr-un istm (foto).

In timpul existentei sale indelungate Nessebarul si-a pierdut 1/3 din teritoriu, fiind acoperit de mare. Sub apa, la 80 de metri distantă de tarm, se pot vedea inca ramasitele zidurilor fortaretei orasului. In prezent se afla conservat doar zidul de vest si poarta, care apara orasul de o eventuala actiune militara dinspre continent.

Este situat la o altitudine de 30 de metri fata de nivelul marii si are o populatie de 12.486 locuitori.

Atractii turistice

Statiunea este una din cele mai populare si preferate de pe tot litoralul bulgaresc. Va asiguram ca Nessebarul este o locatie care va va surprinde placut, alimenta imaginatia si va va convinge cu siguranta sa reveniti. Va vor impresiona cel mai fin nisip existent pe litoralul bulgar, vecinatatea cu orasul istoric, casele albe cu acoperis rosu presarate cu flori si multiplele biserici cu arhitecturi diverse. Legata de oras printr-un drum ingust (precum pietrele dintr-un colier), veti gasi o peninsula romantica, cu barcute pescaresti si navoade care stau sa se usuce, dar si cu restaurante cu specific pescaresc si/sau international. In afara unei baze moderne de cazare, in Nessebar va veti putea bucura atat de alei romantice si locuri antice de vizitat, cat si de linistea si confortul oferit de a sta relaxat la plaja in bataia soarelui la malul marii, alintati de valuri… Nu uitati! Orasul este raiul golfuletelor romantice.

De asemenea, va precizam ca Nessebarul are circa 40 biserici, fiind statistic orasul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din lume. De asemenea, turistii se pot retrage in umbroasele muzee sau stradutele inguste pline de case cu un etaj si jardiniere cu flori. Merita vizitate Casle Diamanti, Captain Pavel si Panayot Mouskoyani, care gazduiesc expozitii etnografice, apoi portile orasului, ruinele zidurilor cetatii, baia turceasca si moara de vant. La fiecare pas veti gasi terase romantice, restaurante, cafenele, baruri.

Plaja

„Plaja din Nessebar este una din cele mai bune de pe tot litoralul bulgar. Se spune ca aceste plaje au cel mai fin nisip al Marii Negre. Trebuie mentionata si clima care datorita pozitiei sudice permite un sezon turistic mai lung pana in septembrie tarziu si chiar si octombrie. Sunt 2 plaje principale: cea care uneste orasul cu statiunea Sunny Beach si cea care este la sud de Nessebar spre hotelurile Ifa. La mijloc e peninsula pe care este ridicat orasul vechi, punctul central de inters turistic din zona.

Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

Nessebarul ofera posibilitati variate de cazare: in orasul vechi, in principal, in case cu arhitectura medievala (modernizate); in orasul nou se ofera multiple posibilitati de cazare la hoteluri si vile cu categorii de la una la patru stele.

Istoric

Nessebar (Nessebur) a fost fondat pe locul unei asezari stravechi de pescari de pe vremea tracilor, fiind considerat unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, construit pe vechile ruine ale asezarii trace Messambria (numele de „Messambria”, care insemna „orasul lui Melsa” – probabil intemeietorul asezarii – a fost dat de greci cand au colonizat asezarea, in anul 510 dupa Hristos). Zeul Apolo a fost ales patron al orasului (grecii construind un templu si un teatru in onoarea acestuia).

In anul 72 dupa Hristos Messambria a fost ocupata de Imperiul Roman, care a instalat o garnizoana puternica, devenind o asezare foarte importanta in epoca. In secolele III-IV rolul Messambriei a inceput sa creasca, atestat si de faptul ca din secolul III au inceput sa fie batute monede de aur.

In jurul anului 680 Nessebarul a devenit centru episcopal, iar in secolele in perioada selolelor VII-VIII a devenit un port bizantin important si puternic.

In anul 812, Khan Krum a cucerit oraşul. Din secolul XI numele orasului Messambria a fost inlocuit cu varianta slava Nessebar. Pozitia strategica a favorizat orasul si in timpul celui de al doilea Regat Bulgar. Varful dezvoltarii sale l-a cunoscut in perioada domniei regelui Alexandru I, cand Nessebar a devenit unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar, fiind construite noi biserici. In 1366, orasul a fost cucerit de cruciatii condusi de Amedei de Savoia, care l-au predat bizantinilor.

Cronicile din Messambria ne dau informatii despre perioada cand orasul a fost subjugat de catre turci in 1396, iar in 1453 a intrat complet in componenta Imperiului Otoman. Nessebar si-a pastrat importanta ca port de-a lungul dominatiei turce. Au fost construite nave si s-a facut comert cu grane si lemn.

Dupa eliberarea de sub jugul otoman (considerata inceputul istoriei sale moderne), Nessebar s-a transformat intr-un mic oras de pescari. A fost centru episcopal, gazduind si un episcop.

In 1956 orasul a fost proclamat rezervatie arhitecturala si arheologica. Ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porti, care dateaza din secolele III-IV, bisericile din secolele V-VI, cele pastrate din secolele X-XI si din perioada medievala, precum si cele 60 de case din perioada renasterii dau orasului si in prezent o atmosfera cu totul speciala. Legendele spun ca in timpul existentei sale in Nessebar au existat peste 40 de biserici. In prezent exista insa date certe doar pentru 26 dintre ele. Mostenirea culturala a vechiului oras poate fi observata de turisti in cele patru muzee existente: de arheologie, etnografic, Biserica Sfantul Stefan (cu fresce din perioada secolelor XI-XII) si Biserica Sfantul Spas (care contine fresce din secolul XII).

Astfel, se poate afirma ca Nessebar este un oras-statiune-monument istoric. Din 1983, orasul vechi din Nessebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO.

Obiective:

  • Mitropolia

  • Biserica „Christos Pantokrator“

  • Case tipice cu faţadă de lemn