BALCIK

Descriere

Orasul-statiune Balcic (Балчик) este situat in partea de nord a Bulgariei in regiunea Dobrici. Reprezinta prima statiune bulgara care va intampina dupa iesirea din Romania prin Vama Veche. Drumul Vama Veche – Balcic (63 km) nu este foarte bine ingrijit, avand denivelari/gropi, iar indicatoarele rutiere lipsesc in unele intersectii. Dupa parcurgerea a 60 de km de la iesirea din Romania, ajungeti la o intersectie cu sens giratoriu, unde, pentru a nu rata intrarea spre Balcic trebuie sa virati la stanga. Tot in imediata apropiere a sensului giratoriu se afla si prima benzinarie unde va puteti alimenta autoturismul.

Dupa Vama Veche (la intrarea in Bulgaria) gasiti un chiosc unde trebuie sa va cumparati rovinieta (costa 5 euro pe saptamana). Tot acolo exista si o casa de schimb valutar de unde puteti achizitiona leva contra lei sau euro. Orientativ, in principiu 1 leva este echivalentul a 2 ron sau a 0,5 euro.

Ajunsi la Balcic veti fi placut surprinsi de casutele si hotelurile cochete ce va intampina in fostul oras care in perioada 1913-1940 a apartinut Regatului Romaniei. Balcicul reprezintă un punct de atractie foarte important pentru romani, deoarece o fila din istoria noastra nationala se află aici in frumosul castel alb, de pe malul marii.

Castelul din Balcic numit si „Cuibul Linistit” a fost construit in perioada cand Cadrilaterul apartinea Romaniei la ordinul Reginei Maria, fiind locul preferat al acesteia pentru petrecerea vacantelor de vara. Inconjurat in trei parti de o frumoasa gradina botanica, la est Castelul are deschidere spre plaja si mare.

Plaja

In acest sector al litoralului bulgaresc plaja este ingusta, strajuita de faleze inalte, dar tocmai acest fapt ii confera locului, un aer romantic incarcat de un farmec aparte.