Echipa Funny Travel va povesteste trairile personale si cu bune si cu rele  in statiunea:

Albena

Localizare: Albena se afla situata in nordul litoralului bulgar, pe teritoriul rezervatiei naturale Baltata, fiind amplasata intr-o zona plina de verdeata si marginita de un golf splendid. Statiunea este faimoasa pentru plaja si gradinile cu flori, reprezentand in 2011 una dintre  destinatiile importante pentru turisti in ceea ce priveste petrecerea unui sejur de vis pe litoralul bulgaresc.

Albena se afla la doar 17 km de orasul Varna (capitala regiunii cu acelasi nume din Bulgaria) si la  70 km de Vama Veche.  Distanta intre Albena si Bucuresti este de circa 360 km (similara cu  ruta Bucuresti – Piatra Neamt sau Bucuresti – Drobeta Turnu-Severin).

Drumul Romania (Vama Veche) – Albena se parcurge cam intr-o ora. Soseaua intre iesirea din Romania (Vama Veche) si Albena este ingusta, prost asfaltata si mult mai peticita decat orice alt drum national bulgaresc, cromatica superba a peisajului facandu-te sa mai uiti de hartoape. Pana la Balcic indicatoarele rutiere sunt cazute ori lipsesc, dupa, soseaua este buna si corespunzator semnalizata. Avantajul utilizarii acestei este lipsa aglomeratiei, fapt care te impinge sa calci pedala de acceleratie. Atentie, incercati sa nu depasiti viteza maxima admisa cu mai mult de 10-15 km, intrucat politistii bulgari utilizeaza frecvent radarul.

Prezentare: Statiunea Albena seamana mult cu Mamaia (ii lipsesc doar  fitele si masinile de lux). Plina de turisti familisti, calitatea de baza a Albenei este curatenia. In centru se afla bazarul, un spatiu deosebit de curat, care dispune de o alee pietonala larga si magazine mici, cochete. O alta bila alba pentru organizarea statiunii (de care se ocupa Albena JSCo, care se ingrijeste de toate cele 43 de unitati de cazare) sunt parcurile, zonele verzi si sistemul de irigare omniprezent, vegetatia fiind tunsa cu mare pricepere (una reala in comparatie cu cea romaneasca).

Albena dispune doar de un singur holel nou de cinci stele (Flamingo Grand Hotel) ,restul avand doar patru stele si o arhitectura tipic comunista (asemanare cu Mamaia), sunt insa renovate si aranjate. Principalul atu este densitatea mica de unitati de cazare pe suprafata statiunii.

Mancarea este buna, nu exceleaza in specialitati, dar exista mancare de calitate atat pentru adulti, cat si pentru copii. Felurile sunt diversificate, la all inclusive existand cam 5-7 feluri de carne la fiecare masa, plus multe salate si legume. Intre mese, se deschide un snackbar. Bauturile incluse sunt bulgaresti (alcoolice si sucuri naturale), nefiind insa grozave (doar apa si berea Kamenita).

Facilitati: Albena nu este o statiune de distractie, fiind ideala pentru cupluri ce vin in vacanta cu copii mici, iar raportul calitate pret este neintalnit pe litoralul romanesc (preturile din Albena sunt undeva la 60-65% fata de cele din Romania), insa in timp ce la noi iti pui unele intrebari privind hotelul, plaja, restaurantul, in Albena (dar si in restul litoralului bulgaresc), totul este firesc – platesti dar ai calitate buna a serviciilor (deoarece statiunea este in general plina in fiecare an de turisti germani si francezi, standardul serviciilor este foarte ridicat).

Seara se pot face plimbari, existand alei, parcuri de distractii, locuri de joaca pentru copii si bazarul (care arata impecabil), unde poti merge fara probleme. De asemenea, se pot oferi excursii de o zi pana la Varna, Sofia sau Istambul ori excursii pe litoralul bulgar.

Albena dispune de aproape tot ce-si poate dori un turist: practicare de sport, locuri pentru distractie, baruri de noapte si discoteci, sali de conferinta, tratamente balneare si de infrumusetare, situri istorice (Galeria de Icoane, Muzeul de Istorie, orasul vechi din Balcik – secolul al -V-lea  i.e.n.), fiind o incantare pentru toate varstele. De asemenea exista posibilitati de calatorie pe riul Batova, de vizitare a padurii Balta – rezervatie naturala, una din putinele rezervatii in care se gaseste padurea de liane, bogata in flora si fauna.